fallback

Кръстопътят на еврото

Единната валута е поставена под политически натиск, който уврежда имиджа ѝ, смятат експерти

11:56 | 25.07.15 г. 11
Автор - снимка
Създател

Еврозоната може и да избегна унижението от загубата на един от членовете си, но всичките спорове около Гърция увредиха трайно имиджа на единната валута в очите на инвеститорите.

От Millennium Global Investments Ltd и M&G Investments Inc, които управляват общо 413 млрд. долара, казват, че политическият авантюризъм, довел до спасителната за Атина сделка от миналата седмица, е изложил на риск еврозоната. Същевременно втората най-голяма банка в Германия - Commerzbank AG, предупреди, че продължаващата криза ще засегне търсенето на еврото, което достигна 13-годишно дъно през март, като резервна валута.

"Има пукнатини в сградата на валутния съюз", коментира пред Bloomberg Ричард Бенсън, инвестиционен мениджър на Millennium Global в Лондон. С или без Гърция в еврозоната, "нашата по-дългосрочна концепция за еврото е засегната поради политическия разнобой", посочва той.

На фона на опасенията за Grexit натискът върху единната валута рефлектира както върху икономическите данни, така и върху трансграничните потоци. А оттам, разбира се, и на статута на валутата като неотменим символ на европейското единство.

Най-големият риск за инвеститорите и политиците от еврозоната е заразата от Гърция да премине към други страни в периферията на региона. Според мнозина по този път могат да тръгнат и Испания, и Португалия, които в крайна сметка също да се върнат съм собствените си парични средства.

Вливането на средства в испанския и португалския бизнес от сливания и придобивания достигна общо 16,9 млрд. долара до момента през тази година, което е спад с 46% спрямо същия период на 2014 г., според данни на Bloomberg Show.

Доказателство за продължителния стрес може да бъде намерено и в доходността по облигациите на двете страни спрямо тези на бенчмарковите германски ценни книжа. Въпреки че нивата са далеч под върховете, достигнати през 2012 г., когато дълговата криза в региона беше в своя пик, те остават повишени в сравнение с предкризисната 2007 г. За Испания разликата в доходността при 10-годишните книжа е около 1,24 процентни пункта в сравнение със средната стойност от 0,01 процентни пункта от началото на 2003 г. до края на 2006 г.

Стресът е по-малко видим в стойността на единната валута, която нарасна до 1,0951 в петък, след като гръцките депутати приеха втория пакет от исканията на кредиторите. Еврото е с около 2% нагоре в сравнение с нивата отпреди три месеца.

Въпреки че френският президент Франсоа Оланд препоръча през миналата седмица приближаване до фискален съюз, за момента апетитът по тази тема сред останалите членки на валутната общност е доста нисък.

Като част от нетрадиционната до момента реторика от лидерите на континента напоследък гръцкият премиер Алексис Ципрас определи съгласяването със спасителният план за Атина като "нож в шията". Той също така подчерта разделенията, които съществуват на Стария континент.

Възходът на популистките партии – от управляващата СИРИЗА в Гърция до Подемос в Испания, вероятно само ще разшири тези "пукнатини". Показаха го и последните преговори за спасителната програма за Атина, които открито преминаха в контекста на опасенията за Grexit.

"Това, което се случи, показва, че регионът на еврозоната, за разлика от САЩ, не е компактна валутна група", казва Джим Левис, ръководител на звеното за управление на активи в M&G Investments. "Ако групата иска да върви напред, тя се нуждае от фискални трансфери. Липсата на тази политика ще подкопае по-дългосрочната перспектива на еврото".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 07.09.22 г.
fallback